Protetika

Fiksne krune i mostovi, Mobilne proteze, Kombinirani fiksni mostovi i proteze, Fiksni mostovi na implatatima i Cirkonski mostovi i kruniceProtetika je grana dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izvađenih zuba.

Neophodno je u što kraćem roku nakon gubitka zuba, taj zub nadoknaditi jer gubitak već samo jednog zuba već dovodi do poremećaja u cijeloj čeljusti. Osim što osmijeh bez zuba nije lijep, problemi nastaju i sa žvakanjem, u probavi nedovoljno sažvakane hrane i dolazi do poremećaja u položaju preostalih zuba i bolova u zglobu.

Izgubljene zube možemo nadoknaditi na više načina. U našim ordinacijama, koristimo najmoderniju tehnologiju (CAD CAM kompjuterski dizajn) i najkvalitetniji materijal cirkon i EMAX kao potpune porculanske krunice za najviši stupanj estetike poznatih svjetskih brandova kao što su Ivoclar i 3M.

Protetska rekonstrukcija zuba je najveći izazov za svakog stomatologa.

Nužno je napraviti dobar plan terapije i kvalitetno pripremiti preostale zube za što naš tim ima dugotrajno iskustvo i niz uspješnih radova. Za dobar i uspješan rad nužna je suradnja s kvalitetnim zubotehničkim laboratorijem. U zgradi u kojoj se nalazi ordinacija je i laboratorij s kojim surađujemo. Laboratorij je opremljen najmodernijom tehnologijom a dugogodišnje iskustvo djelatnika laboratorija garantira Vam vrlo uspješan protetski rad.

Fiksna protetika

Protetika se sastoji od fiksne i mobilne protetike. Fiksna protetika je dio protetike koji se bavi nadomještanjem zuba, krunicama i mostovima koji su trajno zaljepljeni u ustima.

Za stavljanje krunice ili mosta, ostali se zubi moraju pripremiti (odnosno ispreparirati) da bi mogli biti nosači krunice ili mosta.

Danas na tržištu postoji nekoliko vrsta materijala od kojih se izrađuju krunice ili mostovi:

  1. Cirkonske krunice su izrađene od cirkona, potpuno novog materijala u stomatologiji. Rade se CAD CAM tehnologijom što znači da su dosjedi na izbrušene zube vrlo precizni te su biokompatibilni (ne iritiraju zubno meso) i imaju visoku razinu estetike i čvrstoče. Time zadovoljavaju sve zahtjeve suvremene stomatologije. Većinu krunica u našoj ordinaciji radimo od cirkona.
  2. Krunice od pune keramike se ističu svojim prirodnim izgledom. Visoka estetika, biokompatibilnost, potreba za žrtvovanjem manje vlastite zubne strukture i veliki izbor boja čine ove krunice izborom broj 1 kad su u pitanju zubi u prednjoj regiji. Mi u ordinaciji koristimo Emax od Ivoclar. Ovaj se materijal koristi i kod izrade ljuskica.
  3. Metal keramičke krunice u podlozi imaju metal koji je prekriven porculanom te zbog lošije estetike pomalo odlaze u zaborav (crni rub oko zubnog mesa).
  4. Ljuskice su tanke fasete koje se lijepe posebnim ljepilima na prednju stranu zuba. S njima postižemo najestetskiju korekciju zuba. Rade se kad je potrebno promijeniti boju zuba, zatvoriti razmak između zuba ili izravnati blago rotirani zub. Na zubima koji imaju velike ispune ili im je izvađen živac, ljuskice se ne rade

Mobilna protetika

Mobilna protetika se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i izradom proteza koje pacijent može vaditi iz usta. Proteze dijelimo na totalne proteze (kada pacijent nema nijedan svoj zub) i danas ih smatramo privremenim rješenjem jer se bezube čeljusti mogu puno bolje sanirati implatatima i na parcijalne proteze koje su proteze kod kojih pacijent ima još svojih zuba ali im raspored nije dobar.

Parcijalne proteze, kod kojih nosači nisu zaštićeni krunicama, ne radimo niti ih preporučujemo.

Danas na tržištu postoji nekoliko materijala od kojih možemo napraviti proteze:

  1. Akrilatne – potpuno plastične proteze koje radimo kao totalne ili kao privremene dok se čeka osteo integracija implatata.
  2. Metalne
  3. Bio HPP

I metalne i Bio HPP rade se u kombinaciji s krunicama. Bio HPP je novi materijal za izradu skeleta proteza koji se radi CAD CAM tehnologijom. Za razliku od metala, izuzetno je lagan, u boji je zubnog mesa pa je i estetskiji. Od njega se mogu raditi i skeleti za radove na implatatima. Mi ga rado preporučamo.

Rezervirajte svoj termin